Imorgon

Från och med imorgon kommer fler uppdateringar ifrån mig, I promise! Åker hem igen och är bara hemma tills bebisen kommer, så har mer tid än jag behöver för att skriva av mig lite :)



Planerna nu:

- Spendera så mycket tid i Antti's armar jag kan innan jag åker
- Flyga hem med 16:05 planet imorgon
- Vara i Sthlm 16:00 (TIMETRAVEL!)
- Hemma i mitt egna hus runt 19:00-ish
- Sätta upp sängen till bebisen

Ha det så bra därute tills dess, kram!

Finland-uppdatering

Ja, det har ju inte blivit så mycket uppdatering här på sista tiden, eftersom jag är i Finland som sagt :) Det är jättemysigt och bra, men tänkte ge er en liten uppdatering i alla fall på vad som händer runtomkring :)

Till att börja med, ni vet det här ryktet om att finnar älskar att basta? Jag kan påpeka att det är nog mer än sant. Jag vet inte hur många gånger de har varit i bastun här under tiden jag varit här, många är det i alla fall! Och sen har de en sånhär liten rolig grej att de bastar, springer ut och badar, bastar igen, osv. Och finnar är inte skygga med att dölja sig själva heller, haha! Jag vet inte hur många rumpor jag sett sprungit förbi mig och sedan försvunnit ner i vattnet när jag suttit på bryggan. Jag själv är inte så JÄTTEförtjust i bastu, det händer att jag går någon gång, och vi har ju en bastu hemma också, men jag har hållit mig undan för det här i Finland. Har dessutom hört att det inte ska vara så jättebra när man är gravid, men Antti's mamma bastade hela tiden när hon väntade Antti och hans bror, så jag vet inte riktigt. Men jag trivs bra med att sitta på bryggan eller bada medan de bastar. Sen får jag ju sällskap av en liten Antti då och då när de är dags att svalka sig :)

Ni ska få se en bild när jag kommer hem, tagen så man ser bryggan och sen utåt. Det är så otroligt vackert, och det ligger precis nedanför deras sommarstugan (som ligger 2km från deras hus, så det är nära också!). Ofta blir ju bastun lite senare på kvällen, och då sitter jag där och ser solen gå ner medan jag väntar på deras svalk-stund. Åh, det är så mysigt!

Annars då? Nja, inte så mycket, vi har mest tagit det lugnt, kollat film osv. Vi var ute och åt kebab en dag i veckan, jag fick ett sånt otroligt sug efter kebab bara sådär, så Antti sa att vi kunde åka och äta det, söto! Sen var en av Antti's och hans brors kompis här ett par dagar också, så vi stack ut och åt hamburgare på en restaurang då också :) Sen har deras kusin tittat förbi någon dag också, annars har vi mest varit själva :)

Inga nyheter med bebis förövrigt, den verkar trivas där inne och har ännu inte gett några signaler på att vilja komma ut den närmsta tiden, sen kan det ju gå väldigt snabbt efter att den väl gör det, men inga signaler än i alla fall :) Men det är ju ändå drygt 5 veckor kvar, så vi får väl se.

Nä, nu ska jag försöka fördriva tiden lite här medan jag väntar på att Antti ska komma tillbaka, han och hans bror stack till sommarstugan för att flytta över lite ved härifrån till sommarstugan, så de har till blandannat bastun (förvånad?). Och jag bakade en kaka medan, en daim-kladdkaka, så den ska vi väl äta när de kommer tillbaka :) Myspys!

Ha det så bra där ute, kram!

RIP lilla fågel :<

Jag skrev nyss ett långt inlägg, uppdaterade sidan av misstag och allt försvann -.- Så nu orkar jag inte skriva så detaljerat..

I alla fall, jag skjutsade nyss in Antti och hans bror till Lempäälä för att de ska ha körlektion, och när vi kör där flyger en fågel ut mitt framför bilen, hinner precis se honom innan vi hör smällen och han ligger på vägen bakom oss :( Första gången jag dödar något :( Det ironiska var att vi, minuterna innan, pratade om hur jag inte ens ville köra på redan döda fåglar på marken, och sen så dödar jag en levande istället.. Men han gjorde faktiskt suicide!

Så snart blir jag nog själv här, hans föräldrar ska iväg och de packar förfullt hör jag, så de åkte kanske snart. Så måste jag bara fördriva tiden tills klockan är 11:30 och jag kan hämta upp dem igen :)

Kram!

Finland imorgon <3

Imorgon bär det av till Finland igen, det blir min sista resa innan bebisen tittar ut :) Sen får jag ju inte resa mer för allas regler, så blir att bara vara hemma därefter. Men kommer i alla fall att stanna i Finland i 2½ vecka, mys! Så nu har jag varit duktig och skrivit ut alla papper, egentligen tror jag inte ens att jag behöver skriva ut dem utan bara behöver själva bokningsnumret till alla grejerna, men kändes säkrast att skriva ut, i fall att liksom. Måste packa klart också, har inte orkat gjort det, eller egentligen ska jag snarare packa OM. Jag har inte packat upp sen Tyskland för de mesta hann jag inte ens använda, så jag måste bara kolla igenom, packa lite nya underkläder och packa om det som tvättades osv. Sen så är det klart också.



Imorgon går bussen 10:35, ska bli lite nervöst att flyga själv faktiskt! Så tar Swebus enda till Arlanda, så har jag 1 timme och 35 minuter på mig att gå vilse innan flyget går, haha. Kändes bättre än att bara ha 50 minuter, eftersom jag ska vara incheckad 40 minuter innan avgång och man vet ju aldrig med bussarna liksom, även om de är "flygbussarna". Sen åker mitt plan 13:40 och jag är framme 15:35 (lokala tider). Ska bli så mys att för en gångs skull komma fram nästan direkt efter man åkt! Nu tar det ganska exakt 5 timmar + tiden det tar att hämta väskan, istället för 1 timme tåg, 11 timmar båt, 2 timmar tåg igen.. Plus all väntetid däremellan! Så det ska bli skönt att bara åka och sen vara framme direkt! :)



Jag har glömt att nämna det också, men vi har varit hundvakt nu i ett par dagar. En jättesöt liten cockerspaniel-kille som heter Max. Han har sprungit runt här nu i 2 dagar tror jag, 3 om man räknar idag, och ikväll ska han hem till sig igen - Vilket är jättelångt bort eftersom det är grannens hund :) Däremot har han lite kontrollbehov i princip och ska ALLTID veta vart alla är, haha! Han kom ner till mig halv 6 på morgongen t.ex. för att kontrollera att jag var där jag skulle vara, haha :) Sen så ser han alltid så ledsen ut, de har ju väldigt hängande ögon så de ser ledsna ut oavsett vad! Åh, han är så söt!

Nu ska jag nog fixa min packning så jag har den klart, känns som att jag inte har allt för mycket tid att använda mig av :) Kram!

Föräldrapenning

Jag och pappa ansökte nyss om föräldrapenning, det känns som det närmar sig när man gör sådant :) Tänkte att det är lika bra att ha lite pengar på kontot innan den är född, så man har en reserv, sen får vi väl se om den är tidig eller så för då hinner jag inte få in pengarna ändå, haha! Men känns i alla fall bra att ha det inlagt och veta att jag får pengarna innan eller strax efter den är född :) Det är ju faktiskt ändå bara 52 dagar kvar till beräknad! Och +-2 veckor på det är ju 38-66 dagar! Och 38 dagar är ju i princip bara en dryg månad. Sen kan den ju komma närsomhelst egentligen så man ska väl inte haka upp sig på datum, men ändå liksom :)

Nu ska jag och mammi hyra film till kvällen, kram på er :)

Barnmorska

Idag var jag hos barnmorskan igen, och precis som jag klagade förra gången så hade mitt mått blivit MINDRE än sist.. Jag sa ju att hon inte mätte bra alls.. Sen sa i för sig min barnmorska att det också kunde bero lite på hur barnet låg vid tillfället. Hjärtljuden var bra, han eller hon hade inte helt jämnt ljud vilket var bra för det skulle inte ligga på en rak linje hela tiden. Och så hade barnet redan vänt sig och låg fint med huvudet neråt :) Så blir i alla fall inget krångel med att den vill ut med benen först, haha, och det känns faktiskt lite lugnande :)

Sen så har man ju sådan tur så man åker förbi affären på vägen hem, så min kära familj dissade mig och frukost imorse och lät mig åka in och handla nytt färskt bröd åt dem på vägen hem från barnmorskan, haha. Åh, vad jag blir utnyttjad för mitt körkort, men än så länge är det ändå kul att köra runt, så vem bryr sig :)

Nu ska jag och mammi ner på stan och kolla skor, de sandalerna jag har är så mycket tunna band på, och mina fötter sväller så snabbt just nu, så det känns som jag ska ha nya skor med färre och tjockare band. Förberedelse inför Finland liksom :)

Kram!

Spindelchock!

Jag vaknade upp nyss, låg och drog mig en stund i sängen och vände mig fram och tillbaka från ena sidan till den andra. Sedan lägger jag mig i princip helt på rygg. Kan ju inte sova så annars, för det känns inte bekvämt helt enkelt, men en liten stund klarar jag av det. Jag vänder mig i alla fall till rygg och kollar uppåt. Och där sitter en JÄTTESPINDEL! Usch, jag for upp ur sängen och upp på övervåningen och började klaga "DET ÄR EN JÄTTESPINDEL I MITT RUM!" till mamma. Hon tycker inte heller om spindlar, så hon skickade mig vidare till pappa som, tillslut, kom ner och fångade den! Spindelns kropp var nog 2-3 cm och benen åtminstone lika så! Sjukt äcklig var den i alla fall, och den satt precis ovanför mitt huvud i taket!

Nu blir det frukost på det hela, kram!

Sommarstugan

Idag var vi som sagt uppe hos min farmor och farfar och hade det lite mysigt i stugan. Kom väl dit runt halv ett tror jag och började med en fika. Sedan drog farfar, pappa och Marcus ut och fiskade, jag stannade kvar då de tydligen skulle ta båten också, och vill inte stå och trängas med dem :) Så jag, mamma och farmor satt kvar och pratade medan de fiskade :)

Efter en sådär 2 timmar kom de tillbaka, med en "monsterfisk" som min bror kallade det. Ironi, alltså, för den var så jätte liten! Men farfar sparade den för "efter 5-6 stycken får man en måltid!", haha :) Sedan grillade pojkarna på lite kött medan jag och farmor fixade sallad, potatis och sås i köket.

Efter middagen så blev det efterrätt, jordgubbar med glass, mums! Sedan for vi hem igen, efter en heldag i stugan :)



Fixade det sista inför Finland idag, bokade min bussbiljett för att komma till och från Arlanda. Jag sticker ju på onsdag, denna gången med flyg :) Spännande :)

Nu ska jag göra en kvällsmacka sen blir det sängen. Kram på er :)

v.33 (32+0)

Du är på dag 225 av 280 (80,4%)
Du är i vecka 33.
Du har gått 32 fulla veckor och 0 fulla dagar (v32+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 1 sep 2011
Du har 55 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.



Annars då? Ja, jag skulle ju vara i Tyskland till 10:e sa jag. Fel fel fel. Vi kom dit, och det REGNADE. Det var ju första dagen och klockan var runt 8, så det gjorde väl inte så mycket, men dagen därpå var det mulet och runt 15-16 grader varmt. Detsamma nästa dag. Och dagen därefter var det regn igen. Vi åkte hem, helt enkelt. Kanonfint ställe, verkligen, OM det varit fint väder eller man gjort sig illa.. Det fanns två reha-kliniker och ett "terapi- och vitalcenter", så kändes lite som en kur-ort från time to time liksom. Annars var det sjukt fin strand (Fast fullt av maneter i havet, så jag hade ändå inte badat där, haha!), jättemysig strandpromenad och helt okej restauranger som fyllde strandpromenaden. Men som sagt, OM det bara varit bra väder. Så vi tog våran packning och stack hem våra 90 mil på en dag, och nu ligger vi i solen och slappar istället. Tänk att man ska behöva åka ifrån sin semester för att få sol? :)

Idag ska vi ner och kolla lite på Power Meet tror jag. Mamma har kommit på den bra idéen att det spelar ju ingen roll om vi ska iväg och de har druckit, för de har alltid en nykter chafför nu, haha.. Jag visste att körkort var en dålig idé! :) Så de skulle väl eventuellt ta någon öl där nere också och sen använda sin privata chafför för att komma hem, haha :)

Imorgon åker vi ner till stugan och hälsar på min farmor och farfar. Det blir ett (väldigt) sen morsdags-firande för hennes del, samt att vi var lite sugna på att fiska och sånt. Så jag, Marcus, pappa och farfar tar väl ut båten ett tag, troligtvis, medan mamma och farmor stannar på torra land :) Sen ska vi grilla lite där uppe och ha det lite mysigt sådär. Det var ju en fördel med att vi åkte hem tidigare, eftersom vi nu hinner upp till stugan en gång under sommaren i alla fall, för sen sticker ju jag till Finland på onsdag och blir kvar där hela Juli ut.

Nä, nu ska jag gå och ta mig lite frukost känner jag, får skriva mer sen och lägga in några av de Tyskland-bilder vi hann ta i alla fall :) Kram!

v.32 (31+0)

Gick in i vecka 32 idag då :)
Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 0 fulla dagar (v31+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 1 sep 2011
Du har 62 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

För övrigt så sticker jag till Tyskland med familjen ikväll, så ni hör nog inte så mycket ifrån mig förens den 10/7 :) Men ni får ha det så bra där ute, så lovar jag att ha det bra också :)!

RSS 2.0